Miejskie Przedszkole Nr 25 w Siedlcach

Logo BIP

Rok 2007/2008

Zdrowa żywność - wykonanie kolorowych kanapek - opracowała Renata Szoplik

Zajęcie plastyczno-konstrukcyjne dla dzieci 5-letnich.
"Zdrowa żywność"- wykonanie kolorowych kanapek - zajęcie plastyczno-konstrukcyjne dla dzieci 5-letnich Cel główny - zachęcenie dzieci do zjadania surowych owoców i warzyw jako źródła witamin, zwrócenie uwagi na występowanie upraw ekologicznych Cele szczegółowe: Dziecko wie - jakie produkty żywnościowe są niezbędne dla człowieka; jakie warunki musi spełnić uprawa, aby była nazwana ekologiczną; w jaki sposób wykonuje się kanapki; rozumie konieczność umycia rąk przed przystąpieniem do pracy Dziecko umie - posługiwać się nożem w sposób nie zagrażający bezpieczeństwu własnemu i innych osób; dobrać składniki żywnościowe tak, aby wykonana przez nie kanapka była nie tylko smaczna ale i estetyczna Dziecko potrafi - samodzielnie wykonać kanapkę; zrozumieć konieczność spożywania surowych owoców i warzyw; spożyć kanapkę z zachowaniem zasad kulturalnego zachowania się przy stole; stosować zwroty grzecznościowe zarówno w stosunku do osób dorosłych, jak i do rówieśników Metody: pokaz, obserwacja, ćwiczenia praktyczne Środki dydaktyczne: produkty potrzebne do wykonania kanapek (chleb, masło, wędlina, sałata, pomidor, ogórek, ser żółty, papryka, rzeżucha, natka pietruszki itp.), deski do krojenia, noże, tarka, talerzyki, chusteczki na głowę, fartuszki, PRZEBIEG ZAJĘCIA: 1. Przedstawienie dzieciom tematu zajęcia: · O czym rozmawialiśmy na poprzednich zajęciach? · Jakie produkty są niezbędne dla zdrowia człowieka? . Jakie uprawy zasługują na miano ekoogicznych? · Z jakich produktów można wykonać kanapki? 2. Krótka rozmowa na temat konieczności spożywania surowych owoców i warzyw, które są źródłem witamin. 3. Przypomnienie o kolejności wykonywania poszczególnych czynności, konieczności uprzedniego umycia rąk i bezpieczeństwa w czasie posługiwania się nożem i tarką · Nakładanie fartuszków i chusteczek osłaniających włosy · Dokładne mycie rąk 4. Podział dzieci na grupy, samodzielny przydział poszczególnych czynności 5. Wykonanie kolorowych kanapek z niewielką pomocą nauczycielki · Smarowanie pieczywa masłem · Krojenie poszczególnych produktów, z których wykonane będą kanapki · Tarcie sera żółtego · Komponowanie składników 6. Ozdabianie wykonanych kanapek rzeżuchą, natką pietruszki lub szczypiorem 7. Układanie gotowych kanapek na talerzykach 8. Wspólne spożywanie kanapek, ocena ich walorów smakowych i estetycznych 9. Podsumowanie zajęcia, podziękowanie dzieciom za wykonanie pysznych kanapek, zachęcenie do wykonania podobnych w domu dla rodziny 10. Czynności porządkowe
Pozostałe informacje
Korzystając z naszej przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Używamy ich do celów statystycznych. W programie służącym do obsługi stron internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Rozumiem