Zdrowa żywność - wykonanie kolorowych kanapek - opracowała Renata Szoplik
Zajęcie plastyczno-konstrukcyjne dla dzieci 5-letnich.
"Zdrowa żywność"- wykonanie kolorowych kanapek - zajęcie plastyczno-konstrukcyjne dla dzieci 5-letnich
Cel główny - zachęcenie dzieci do zjadania surowych owoców i warzyw jako źródła witamin, zwrócenie uwagi na występowanie upraw ekologicznych
Cele szczegółowe:
Dziecko wie - jakie produkty żywnościowe są niezbędne dla człowieka; jakie warunki musi spełnić uprawa, aby była nazwana ekologiczną; w jaki sposób wykonuje się kanapki; rozumie konieczność umycia rąk przed przystąpieniem do pracy
Dziecko umie - posługiwać się nożem w sposób nie zagrażający bezpieczeństwu własnemu i innych osób; dobrać składniki żywnościowe tak, aby wykonana przez nie kanapka była nie tylko smaczna ale i estetyczna
Dziecko potrafi - samodzielnie wykonać kanapkę; zrozumieć konieczność spożywania surowych owoców i warzyw; spożyć kanapkę z zachowaniem zasad kulturalnego zachowania się przy stole; stosować zwroty grzecznościowe zarówno w stosunku do osób dorosłych, jak i do rówieśników
Metody: pokaz, obserwacja, ćwiczenia praktyczne
Środki dydaktyczne: produkty potrzebne do wykonania kanapek (chleb, masło, wędlina, sałata, pomidor, ogórek, ser żółty, papryka, rzeżucha, natka pietruszki itp.), deski do krojenia, noże, tarka, talerzyki, chusteczki na głowę, fartuszki,
PRZEBIEG ZAJĘCIA:
1. Przedstawienie dzieciom tematu zajęcia:
· O czym rozmawialiśmy na poprzednich zajęciach?
· Jakie produkty są niezbędne dla zdrowia człowieka?
. Jakie uprawy zasługują na miano ekoogicznych?
· Z jakich produktów można wykonać kanapki?
2. Krótka rozmowa na temat konieczności spożywania surowych owoców i warzyw, które są źródłem witamin.
3. Przypomnienie o kolejności wykonywania poszczególnych czynności, konieczności uprzedniego umycia rąk i bezpieczeństwa w czasie posługiwania się nożem i tarką
· Nakładanie fartuszków i chusteczek osłaniających włosy
· Dokładne mycie rąk
4. Podział dzieci na grupy, samodzielny przydział poszczególnych czynności
5. Wykonanie kolorowych kanapek z niewielką pomocą nauczycielki
· Smarowanie pieczywa masłem
· Krojenie poszczególnych produktów, z których wykonane będą kanapki
· Tarcie sera żółtego
· Komponowanie składników
6. Ozdabianie wykonanych kanapek rzeżuchą, natką pietruszki lub szczypiorem
7. Układanie gotowych kanapek na talerzykach
8. Wspólne spożywanie kanapek, ocena ich walorów smakowych i estetycznych
9. Podsumowanie zajęcia, podziękowanie dzieciom za wykonanie pysznych kanapek, zachęcenie do wykonania podobnych w domu dla rodziny
10. Czynności porządkowe