Miejskie Przedszkole Nr 25 w Siedlcach

Logo BIP

Miejskie Przedszkole

Nr 25 w Siedlcach

ul. Okrzei 22
08-110 Siedlce

Zapytaj nas
Super nic dodać nic ująć. Cudowne 4 lata spędzone w tym miejscu. Pozdrowienia dla p. Dyrektor, całej kadry pedagogicznej... Martyna
Serdecznie pozdrawiam panie z grona nauczycieli ktorych znam osobiscie.Zycze duzo zdrowia i milej pracy w tym pieknym i znanym... Skora
Jadłospis na obecny tydzien jest nieaktualny ;) nie ma gdzie indziej tego zgłosć to piszemy do księgi gości... roor
więcej / dodaj wpis

Scenariusze

"Zdrowa żywność" - wykonanie surówki marchwiowo - jabłkowej - opracowała Renata Szoplik

SCENARIUSZ ZAJĘĆ DLA DZIECI 6 – LETNICH Temat: „Zdrowa żywność” – wykonanie surówki marchwiowo – jabłkowej. Cel główny ® zachęcenie dzieci do spożywania surowych owoców i warzyw, zwrócenie szczególnej uwagi na bezpieczne posługiwanie się nożem i tarką Cele szczegółowe: Dziecko wie - jakie korzyści czerpie organizm ze spożywania surowych owoców i warzyw; że owoce i warzywa należy przed spożyciem umyć pod bieżącą wodą; dlaczego podczas wykonywania produktów spożywczych należy zakładać chustkę na głowę i fartuszek Dziecko umie - w bezpieczny sposób posługiwać się nożem i tarką; obrać marchew i jabłko i zetrzeć ja na tarce Dziecko potrafi- estetycznie podać przygotowana przez siebie surówkę; cieszyć się powodu samodzielnego wykonania surówki; zrozumieć ważność posiadanych umiejętności; spożyć surówkę z zachowaniem zasad kulturalnego zachowania się przy stole Metody: pokaz, obserwacja, ćwiczenia praktyczne Środki dydaktyczne: surowe marchewki i jabłka, noże, tarki, pojemniki na odpadki, salaterka, talerzyki deserowe, widelce, chusteczki na głowę, fartuszki PRZEBIEG ZAJĘCIA 1. Przedstawienie dzieciom tematu zajęcia: • Jakie produkty należy spożywać, aby być zdrowym? • Co to jest surówka? • Czy jest ona zdrowa? • Z jakich produktów można wykonać surówkę? 2. Rozwiązywanie zagadek w celu uzyskania odpowiedzi na pytanie z jakich owoców i warzyw przygotują dzieci surówkę • Dobra gotowana, dobra i surowa Choć nie z pomarańczy, to pomarańczowa (marchew) • Jest okrągłe i czerwone, żółte lub zielone Gdy się skusisz na nie ogryzek zostanie (jabłko) 3. Przygotowanie produktów, rozdanie ich dzieciom 4. Omówienie sposobu wykonania surówki marchwiowo – jabłkowej • Zakładanie fartuszka i chustki na głowę • Mycie rąk • Dokładne mycie jabłek i marchwi pod bieżącą wodą • Obieranie marchwi i jabłek • Przypomnienie o bezpieczeństwie • Tarcie surowych owoców i warzyw – z pomocą nauczyciela • Łączenie startych owoców i warzyw 5. Porządkowanie miejsca pracy 6. Przygotowanie stołów przez dzieci – ułożenie talerzyków, widelców, serwetek 7. Samodzielne nakładanie porcji 8. Spożywanie przygotowanej surówki – podkreślanie jej walorów smakowych 9. Czynności porządkowe 10. Podsumowanie zajęcia – podziękowanie za efektywną pracę, podkreślenie faktu zdobycia nowych umiejętności.

Pozostałe informacje
Korzystając z naszej przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Używamy ich do celów statystycznych. W programie służącym do obsługi stron internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Rozumiem